Porsche Panamera Turbo S 2012

Pilihan untuk keluarga riang ria?

Sekarang ni sudah semacam satu trend, Pihak pengeluar utama kereta dunia seperti Aston Martin, Lamborghini, Ferrari (sekadar menyebut sebahagian nama) dan Porcshe berlumba-lumba menyediakan model dengan 4 tempat duduk. untuk kegunaan keluarga ataupun bos yang teringin nak naik kereta sport tapi nak kasi drebar yang pandu ja. Bos layan kat tempat duduk belakang.

Porcshe telah memperkenalkan model 4 tempat duduk yang dikenali sebagai Panamera. Setelah melalui beberapa evolusi, pada tahun 2012 depa telah melancarkan model Panamera Turbo S.

Sedah semestinya model baharu ni lebih kencang lebih bertenaga dengan Turbocharged berkembar 4.8Liter V-8. Dengan kekuatan kuasa kuda 550bhp dan sungkitan 553 tork, lebih 37 tork dari model Panamera Turbo, ditambah lagi dengan pilihan butan "Sport dan Sport Plus .. membolehkan Turbo S membuat anjakan tork sehingga 590.

Enjin diperbuat dari titanium-aluminuium dengan peningkatan teknologi pintar menerusi ECU, telah menjadikan model Turbo S lebih ringan dan lebih responsif dari segi pengendalian. Kelajuan yang dicatatkan oleh Turbo S ialah dalam masa 3.6 saat (0-60mph) Walaupun besar dari segi fizikal tapi kelajuannya boleh tahan gak..


Kabin dalaman dari kulit, 2 ton warna (warna krim dan hitam) memberikan wajah yang esklusif dan mewah. Memang mewah pun huhuuu. Harganya kalau Panamera biasa di Malaysia adalah dalam linkungan RM500k hingga ke RM800k. Jadi untuk Turbo S kemungkinan harganya lebih tinggi.

Kata uncle - Porsche beb !! walaupun besar dengan tambahan saiz belakang tapi kelajuannya memang hebat. tempat duduk belakang pun luas, Uncle pernah jenguk model Panamera masa tengah memarking kat Hotel Putra Palace, tapi dihalau oleh pak guard.. cisss tak guna punya pak guard...bikin malu jeee...


13 comments:

Tinta Lana said...

Giler ah, smart! color peberet lak tu >_<

uncle said...

@Tinta Lana kaler peveret? ooo warna putih kaler kamu..hihihi

caliph shuriken said...

dulu sy kenal sorang kwn, dia byk knowledge pasal keta sport, tambah2 slah satu drp model panamera ni.. dia bole tau sbb family sbelah wife dia mmg level mampu beli keta sport & tempah special plet, huh...

uncle said...

@caliph shuriken - huuu dasat tul kawan caliph tu...mmg kalau rang kaya..setakat keter dengan plet tu..biasa jer..kita ni tengok plet sampai puluh ribu pun rasa mengah huhuuhu

azie namico said...

untung lah..klu dpt...

FARHAN said...

udoiii!!! konpius2... nak beli mana satu xtau.. uncle la punya pasal nih.. hmmmmm....... kikiki ;P

uncle said...

@azie namico - orang bank senang buat loan ihihiih..apa lagi..? borong 3 bijik terus

uncle said...

@FARHAN tul ah nasib uncle..last sekalli uncle punya pasal hahahha

zana said...

owh keta kaler pebretku hihi

gnesop poseng said...

sapa nak bgi pinjam kat Sop?
nak try rasa sebulan jer.. heheh

Adylia Qarissa said...

oowwwssseeemmm!! tapi hanya mampu melihat je ;p

uncle said...

@gnesop poseng - mak aih sebulan...awat tak habaq pakai terus setahun ? hahaha ...takpa nanti kot ada yg baca komen hang kat sini kot-kot dia rela kasi pinjam kat hang..mana tau kan? hihihi

uncle said...

@Adylia Qarissa takpe..kalau tak mampu lihat..pakai mikroskop.hihihihi